Artists 2024

Emily Atkinson 

Den amerikanska sopranen Emily Atkinson föddes i Colorado och studerade vid Crane School of Music i New York och Royal College of Music i London. Hon har en bred internationell karriär som solist, kammarmusiker och körsångerska. Emily har sjungit med flera ledande consorts såsom The Cardinall’s Musick, Alamire, The Taverner Consort och La Grande Chapelle. Som mångårig medlem av The Tallis Scholars har hon sjungit hundratals konserter på fem kontinenter. Hon har även framträtt med de etablerade barockorkestrarna The Academy of Ancient Music, The English Concert, Freiburg Baroque Orchestra och Florilegium i bland annat Edinburgh Festival och BBC Proms.

Emily är stolt medlem av City Bach Collective som sedan fler decennier håller liv i traditionen att sjunga Bachs kantater på liturgiskt vis i lutheranska gudstjänster i centrala London. Bland hennes flertaliga inspelningar kan bland annat nämnas de med Concentus VII och Flauguissimo, sistnämnda med arior av den ’svenska musiker fader’ Johan Helmich Roman. 

Vis sidan av detta sjunger Emily gärna fusion och nutida musik, bland annat nyligen i Marocko med Passamezzo och sufisångaren Abdou el-Haak, samt nyskriven musik av Jill Jarman med Chelys Viol Consort och världskända slagverkaren Dame Evelyn Glennie, en särkild upplevelse för Emily då hon även spelar marimba med stor entusiasm! 



Mime Brinkmann  

"Her phrasing sounds as natural as breathing...”  The Strad. 


Cellisten Mime Brinkmann har vunnit flera prestigefulla internationella solisttävlingar, däribland Musica Antiqua Brugge, Belgien. Hon framträder flitigt på konserthus och festivaler i mer än 40 länder världen över och våren 2022 var hon solist på Carnegie Hall i New York. Mime är speciellt intresserad av att skapa program: kombinera musik, text, dans, ljusdesign och pantomim. Hennes kortfilm “Mimes dröm” (2021) producerades för SVT och fick ett varmt mottagande.  

Mime är en av Konstnärsnämndens 10års långtidsstipendiater under åren 2022-2031.



Magdalena Loth-Hill

Brittisk-polska violinisten Magdalena Loth-Hill är en passionerad kammarmusiker och en av grundarna av Consone Quartet (BBC New Generation Artists), som 2022 erhöll det prestigefyllda Borletti-Buitoni Trust Fellowship samt signerade ett skivkontrakt med Linn Records. Magdalena är också medlem av Ensemble Hesperi, en ensemble med fokus på mindre spelade kompositörer från barocken. Hesperi vann första pris 2020 i tävlingen vid London International Early Music Festival och tredje pris i International Van Wassenaer tävlingen i Utrecht år 2021. 

Magdalena spelar regelbundet med välkända orkestrar som Academy of Ancient Music och Solomon’s Knot. Dessutom har hon som solist med orkester framfört flera av J S Bachs verk såsom violinkonserten i E-dur, Brandenburgkonserterna Nr 4 och 5 samt hans konsert i d-moll för två violiner. Med City av Carlisle Orchestra har hon även spelat de älskade violinkonserterna av Mendelssohn och Bruch. År 2016 hade hon glädjen att spela två solokonserter som invigning av festivalen Misiones de Chiquitos i Bolivia. 



Yu-Wei Hu

Flöjtisten Yu-Wei Hu har snabbt etablerat sig som en av de mest eftertraktade traversflöjtisterna på den internationella scenen. Hennes kärlek till den tidiga musiken föddes redan i hemlandet Taiwan och utvecklades under studierna vid Royal College of Music i Storbritannien. Som bosatt i London har hon framträtt vid flera av de stora festivalerna och konserthusen såsom BBC Proms i Royal Albert Hall, Southbank Centre och Royal Opera House Covent Garden. 

Hon är också aktiv som solist och kammarmusiker, inte minst genom Flauguissimo Duo med svenske Johan Löfving som tillsammans gett hyllade konserter över hela världen och spelat in kritikerrosade album. 



Johan Löfving

Sedan uppväxten i värmländska Lennartsfors har Johan Löfving hyllats internationellt för sitt kommunikativa musicerande och unika spelstil. Efter att ha börjat sin bana med Lars Eriksson vid Årjängs Kommunala Musikskola fortsatte Johan sina studier i London och Salzburg. Som både solist, kammar- och  orkestermusiker har han världen som sitt arbetsfält och har framträtt på scener som Wigmore Hall i London och Konzertsaal der Wiener Sängerknaben i Wien.

Tillsammans med Yu-Wei Hu är Johan andra halvan av Flauguissimo, en av de mest lovande ensemblerna inom den tidiga musiken. 

Johans första soloskiva Fandango! blev rosad av kritikerna med lovord som ’clearly one of the best albums and players of recent times’ (This is Classical Guitar) 


Dohyo Sol

Dohyo Sol har studerat luta vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Koninklijk Conservatorium i den Haag (Holland) samt vid Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Dohyo spelar regelbundet med ensembler såsom Höör Barock, Camerata Öresund (DK), Göteborg Baroque och Concerto Copenhagen (DK). Han har även från sin teorb, dirigerat opera - L´Orfeo av C Monteverdi och Rappresentatione di Anima et di Corpo av E Cavalieri.  Dohyo har medverkat i flertalet operaproduktioner vid Malmö Opera, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Ulriksdals slottsteater ”Confidencen”, Folkoperan i Stockholm samt Göteborgsoperan.

Som solist har Dohyo förkärlek för den tyska galanta barockmusiken samt ”the Golden age”,  som avser senrenässansen i England. Dohyo har medverkat på ett 20-tal skivor som kammarmusiker, solist och som medlem i olika barockorkestrar. 2021 var Dohyo  “Årets Artist” i den ansedda Naestved Early Music Festival i Danmark.


Emelie Roos

Emelie Roos är en av Sveriges främsta blockflöjtsvirtuoser med ett mångsidigt musikerskap. Hon figurerar som solist, kammarmusiker och projektledare i varierande sammanhang. Hon framträder regelbundet med Höör Barock ensemble, med lutenisten Dohyo Sol i Duo SolRoos, med gregorianik-sångensemblen Gemma samt i skolkonserter och Skapande Skola-projekt.

Emelie har spelat med ledande barockensembler och orkestrar i Sverige, tex. Drottningholmsteatern, Malmö Stadsteater, Malmö Opera, Göteborgs symfonikerna, GöteborgBaroque, Karlsson Barock, Arte Dei Suonatori (POL), Camerata Öresund (DK), Kvinnoorkestern och Drottningholms Barockensemble.

Emelie är tillsammans med sin man Dohyo Sol, konstnärlig ledare för Höör Barock ensemble och festival. Höör Barock har med sin välbesökta årliga sommarfestival (sedan 2012) och med gästspel över hela landet, och i Danmark, Island och Tyskland, etablerat sig som en av de ledande svenska barockensemblerna av idag.

Ensemblen har fyra kritikerrosade skivor bakom sig på skivbolaget BIS och på Proprius/Naxos Sweden. Redan efter första skivan skrevs det i Tyskland att ensemblen hade ”spelat sig rakt in i tidig musik-ensemblernas Champion´s league” (Toccata Early Music Magazine, DE).  Med ”Golovinmusiken” som spelades in under musikalisk ledning av Dan Laurin, vann ensemblen en Grammis för bästa klassiska skiva 2020. Ensemblens skivor spelas flitigt i Sveriges Radio P2 och har gett stora uppmärksammanden internationellt.




Emil Duncumb

"A master of gently theatrical timing".... "Elfin dexterity and tongue in cheek charm" - The Gramophone

Pianisten Emil Duncumb har framträtt i en rad konserter och festivaler över hela Europa. Bland höjdpunkterna kan nämnas konserter i Wigmore Hall och King's Place (London), samt livekonserter på WDR 3 och BBC Radio 3. Han mottog även De Unges Lindemanpris 2022.

Emil föddes i England med en kroatisk mor och brittisk far men flyttade till Norge då han var åtta år och började på Barratt Dues musikkinstitutt fyra år senare. Vidare har Emil studerat på Royal Academy of Music, The Juilliard School och Norges musikkhøgskole. Han är bland annat pristagare vid MAFest hammarklavertävlingen i Brugge och mottagare av stipendium från Ingar Doblougs stiftelse.

Emil brinner särskilt för kammarmusik och 2016 grundade han ensemblen Pocket Sinfonia. De har bland annat framträtt på National Centre for Early Music (York) samt gett konserter i Frankrike och Tyskland. Pocket Sinfonia har även gjort flera turnéer i England med stöd av Continuo Foundation. I år (2024) ger de ut sitt album med Hummels spännande transkriptioner av Mozarts och Haydns orkesterverk.


Carl Unander-Scharin

Carl Unander-Scharin är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Operahögskolan i samma stad. Han studerade 1984-91 vid Kyrkomusiker-, Musiklärar-, och Körpedagogklasserna vid Musikhögskolan och erhöll Körpedagogexamen 1986, samt Kyrkomusiker- och Musikdirektörsexamen 1991. Därefter studerade han mellan 1991-95 vid Operahögskolan i Stockholm där han erhöll diplom. Under åren vid Operahögskolan studerade Carl även elektroakustisk musik vid EMS i Stockholm. Carl studerade orgel för Hans Fagius, dirigering för Eric Ericson, Gustaf Sjökvist och Jorma Panula, sång för Solwig Grippe, Hans Gertz, Nicolai Gedda, Erik Saedén och Gösta Winbergh.

Carl är parallellt verksam som tonsättare och sångare, och har huvudsakligen komponerat verk med vokala inslag - ofta i en elektroakustisk kontext. Carl har även gjort m usik till en rad dansföreställningar i samarbete med koreografen och hustrun Åsa Unander-Scharin.

År 2015 disputerade Carl på avhandlingen "Extending Opera – artist-led Explorations in Operatic Practice through Interactivity and Electronics" vid KTH. 

Carl är professor i musikalisk gestaltning vid Karlstads Universitet/ Musikhögskolan Ingesund. 


Masumi Yamamoto

Den japanska cembalisten Masumi Yamamoto framträder regelbundet som solist och kammarmusiker över hela världen. Hon är även en regelbunden gäst hos flera av de ledande orkestrarna i världen såsom Orchestra of the Age of Enlightenment och Academy of Ancient Music. Masumi har även tilldelats flera priser för sitt musicerande, bl.a. vid den prestigefyllda cembalotävlingen i Bruges.

Hennes stora intresse för undervisning har lett henne till lärarpositioner vid flertalet skolor där cembalo tidigare inte varit alternativ och hon brinner för att göra instrumentet älskat av en ny generation. 


Steven Player

Steven har under flera decennier fördjupat sig i dans och musik från både renässansen och barocken. Efter att ha studerat gitarr och luta vid Royal College of Music i London har han gjort sig känd för sin unika scennärvaro som kombinerar musik, sång och dans med sällan skådad intensitet. Han framträder regelbundet med ledande europeiska grupper som   Barokksolistene, The Harp Consort, Akademie for Alte Musik Berlin, The Balthasaar Neumann Ensemble och trion Los Otros. 

Dessutom syns han ofta i Amerika, Australien och Japan. Han har undervisat i historiska danser och varit koreograf för både TV och opera samt framfört Commedia dell’Arte. På många sätt är han en bard från en svunnen tid och en helt vanlig modern människa- samtidigt! 


I samarbete med