Artister 2025
Stina Ekblad
Stina Ekblad är född i Finland, utbildades vid Odense Teaters elevskola 1972–75 och kom till Stockholms Stadsteater 1980. Där medverkade hon bland annat i Som ni vill ha det i regi av John Caird. Sedan 1987 har hon tillhört dramatens ensemble. 2006 tilldelades hon Svenska Dagbladets Thaliapris för sin rollprestation i Fedra på Dramaten.
Stina har medverkat i en lång rad produktioner inom radio, tv och film, bl a Fanny och Alexander i regi av Ingmar Bergman. Hon är ofta verksam med recitation av lyrik och sammanställde 2009 en diktbox med klassisk svensk poesi i uppläsning av 130 skådespelare. Hennes memoarer med titeln Här brusar strömmen förbi gavs ut 2020.
De senaste åren har Stina Ekblad medverkat i bland annat Stormen, Idlaflickorna, Som löven i Vallombrosa, Spöksonaten, Peer Gynt, Kvinnostaden och Elektra.
Staffan Liljas
Staffan Liljas är en svensk bas som tog sin mastersexamen i opera från Operahögskolan i Stockholm 2012.
2024 har han främst haft konserter, men har även varit Gremin i en uppsättning av Tjajkovskijs Eugene Onegin på Opera op het Hogeland i Holland.
Under 2023 har han varit Farao i Wermland Operas uppsättning av Verdis Aida, Pappan i urpremiären av Brommares barnopera Var är smörgåsen? på Kungliga Operan och Greve Ceprano i Verdi’s Rigoletto på Opera på Skäret. Under hösten var han cover på rollerna John och Jack i Karlssons nyskrivna opera Melancholia på Kungliga Operan. Han sjöng också Polyphemus i Händels Acis & Galatea på La Cité Bleue i Genève och på Timisoara Baroque Festival i Rumänien.
Det förstnämnda var en fortsättning av ett samarbete med Cappella Mediterranea och Leonardo García Alarcón som påbörjades våren 2022 i Paris med Radio France.
Madeleine Allsop
Madeleine Allsop, sopran, är född och uppväxt i Plymouth, England. 2019-2021 läste hon en operamaster vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, där hon studerade för Åsa Bäverstam.
Nyligen framträdde hon som Najaden Ariadne auf Naxos (Kungliga Operan), Proserpin Proserpin (Confidencen Opera & Music Festival), Rosa (cover) Löftet (Kungliga Operan), Isabella i Don Carlos (Folkoperan) Sophie i Der Rosenkavalier och Adele i Die Fledermaus (Högskolan för scen och musik), Elisetta i The Secret Marriage (Hampstead Garden Opera), Tytania i A Midsummer Night’s Dream och Adina i L’elisir d’amore (Royal Academy of Music). Bland andra roller kan nämnas Cleopatra i Julius Caesar, Barbarina i Le nozze di Figaro och Laurette i Le Docteur Miracle (King’s Opera).
Kristina Hammarström
Mezzosopranen Kristina Hammarström är en av Sveriges ledande sångare med en blomstrande internationell karriär. Hon ses regelbundet på scener som La Scala i Milano, Staatsoper Wien, Opéra National Paris, Théâtre de La Monnaie Brussels och Staatsoper Berlin.
Hon har gjort roller i Richard Strauss Rosenkavaljeren, Rossinis Semiramis och Mozarts Idomeneo, bland många andra. Hon är också en mycket eftertraktad konsertsolist och har framträtt med en rad orkestrar i verk som Mahlers Kindertotenlieder, Beethovens nionde symfoni och Bachs Johannespassionen.
Mime Brinkmann
"Her phrasing sounds as natural as breathing...” The Strad.
Cellisten Mime Brinkmann har vunnit flera prestigefulla internationella solisttävlingar, däribland Musica Antiqua Brugge, Belgien. Hon framträder flitigt på konserthus och festivaler i mer än 40 länder världen över och våren 2022 var hon solist på Carnegie Hall i New York. Mime är speciellt intresserad av att skapa program: kombinera musik, text, dans, ljusdesign och pantomim. Hennes kortfilm “Mimes dröm” (2021) producerades för SVT och fick ett varmt mottagande.
Mime är en av Konstnärsnämndens 10års långtidsstipendiater under åren 2022-2031.
Yu-Wei Hu
Flöjtisten Yu-Wei Hu har snabbt etablerat sig som en av de mest eftertraktade traversflöjtisterna på den internationella scenen. Hennes kärlek till den tidiga musiken föddes redan i hemlandet Taiwan och utvecklades under studierna vid Royal College of Music i Storbritannien. Som bosatt i London har hon framträtt vid flera av de stora festivalerna och konserthusen såsom BBC Proms i Royal Albert Hall, Southbank Centre och Royal Opera House Covent Garden.
Hon är också aktiv som solist och kammarmusiker, inte minst genom Flauguissimo Duo med svenske Johan Löfving som tillsammans gett hyllade konserter över hela världen och spelat in kritikerrosade album.
Johan Löfving
Sedan uppväxten i värmländska Lennartsfors har Johan Löfving hyllats internationellt för sitt kommunikativa musicerande och unika spelstil. Efter att ha börjat sin bana med Lars Eriksson vid Årjängs Kommunala Musikskola fortsatte Johan sina studier i London och Salzburg. Som både solist, kammar- och orkestermusiker har han världen som sitt arbetsfält och har framträtt på scener som Wigmore Hall i London och Konzertsaal der Wiener Sängerknaben i Wien.
Tillsammans med Yu-Wei Hu är Johan andra halvan av Flauguissimo, en av de mest lovande ensemblerna inom den tidiga musiken.
Johans första soloskiva Fandango! blev rosad av kritikerna med lovord som ’clearly one of the best albums and players of recent times’ (This is Classical Guitar)
Carl Unander-Scharin
Carl Unander-Scharin är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Operahögskolan i samma stad. Han studerade 1984-91 vid Kyrkomusiker-, Musiklärar-, och Körpedagogklasserna vid Musikhögskolan och erhöll Körpedagogexamen 1986, samt Kyrkomusiker- och Musikdirektörsexamen 1991. Därefter studerade han mellan 1991-95 vid Operahögskolan i Stockholm där han erhöll diplom. Under åren vid Operahögskolan studerade Carl även elektroakustisk musik vid EMS i Stockholm. Carl studerade orgel för Hans Fagius, dirigering för Eric Ericson, Gustaf Sjökvist och Jorma Panula, sång för Solwig Grippe, Hans Gertz, Nicolai Gedda, Erik Saedén och Gösta Winbergh.
Carl är parallellt verksam som tonsättare och sångare, och har huvudsakligen komponerat verk med vokala inslag - ofta i en elektroakustisk kontext. Carl har även gjort m usik till en rad dansföreställningar i samarbete med koreografen och hustrun Åsa Unander-Scharin.
År 2015 disputerade Carl på avhandlingen "Extending Opera – artist-led Explorations in Operatic Practice through Interactivity and Electronics" vid KTH.
Carl är professor i musikalisk gestaltning vid Karlstads Universitet/ Musikhögskolan Ingesund.
Masumi Yamamoto
Den japanska cembalisten Masumi Yamamoto framträder regelbundet som solist och kammarmusiker över hela världen. Hon är även en regelbunden gäst hos flera av de ledande orkestrarna i världen såsom Orchestra of the Age of Enlightenment och Academy of Ancient Music. Masumi har även tilldelats flera priser för sitt musicerande, bl.a. vid den prestigefyllda cembalotävlingen i Bruges.
Hennes stora intresse för undervisning har lett henne till lärarpositioner vid flertalet skolor där cembalo tidigare inte varit alternativ och hon brinner för att göra instrumentet älskat av en ny generation.